A cukor zsírrá válik?

A cukor, a szénhidrátok egyik formája gyorsan rendelkezésre áll energiának való átalakításra. Ha a cukor kalóriákat nem sokkal az energia fogyasztása után használják fel energiává, akkor azonban lipogenesisnek nevezett eljárással tárolt testzsírvá alakulnak át. A cukor egyik formája, a fruktóz, veszélyesebb lehet, és valószínűleg testzsírként tárolható, mint más típusú cukrok, például szacharóz vagy asztali cukor.

A Nemzeti Erő- és Fitnessbizottság szerint a két leggyakoribb szénhidrát forrás az amerikai diéta nagy fruktóz kukorica szirup és szacharóz. Ezek a finomított cukrok, amelyeket számos ételhez adnak, nem tartalmazzák a komplex szénhidrátokban megtalálható vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és rostokat. Ezek az “üres kalóriák” vércukorszinteket okozhatnak, ami viszont az inzulinszint emelkedését okozza. Az inzulin a test által kibocsátott hormon, amely segít szabályozni a vércukorszintet. Ha a cukrot gyorsan nem használják az energia számára, az inzulin eltávolítja a vérből, és ezután a májban trigliceridekké alakul át. Ezeket a triglicerideket ezután testzsírként tárolhatjuk.

Scott Olson, egy naturopátiás orvos, megjegyzi, hogy sok a zavar, hogy csökkentik a zsírokat vagy a cukrot az étrendből, hogy fogyjanak. Olson szerint jó zsírok és rossz zsírok vannak, de “tényleg nincs jó cukor, amit meg lehet enni.” Ez azért van, mert a cukor gyorsan zsírrá válik a testben. Olsen szerint ez azért van, mert a szervezet inkább nem pazarolja az energiát. Ezért, ha nagy mennyiségű cukrot fogyaszt egy ülőhelyen, a szervezet megoldása, hogy később tárolja. Az alacsony cukortartalmú étrend hatékony lehet a súly és az egészség kezelésére.

Dr. Jonny Bowden táplálkozási szakértő szerint a gyümölcscukor gyorsabban zsírszerűen átalakul, mint bármely más cukor. A fruktóz a gyümölcsben található cukor, amelyet gyakran extrahálnak és feldolgoznak a mindenütt jelenlévő fruktóz-kukorica-szirupra. A gyümölcs viszont viszonylag alacsony gyümölcscukorszintet tartalmaz a feldolgozott cukorral ellátott élelmiszerekhez képest. Ezenkívül a gyümölcs olyan teljes élelmiszerek, amelyek rostot és tápanyagot tartalmaznak. Ezért a gyümölcsöket nem kell megszüntetni az étrendből, bár azoknak, akiknek súlygyarapodással vagy inzulinrezisztenciával szembesülnek, esetleg szeretnék korlátozni gyümölcsük fogyasztását.

A Kaliforniai Egyetem, San Francisco, az elhízás szakértője, Robert Lustig azt állítja, hogy a cukor olyan mérgező, amely nagy hajlandóságot jelent a testzsír tárolására. Lustig azt állítja, hogy nem minden kalóriatípus ugyanúgy működik, mint a test belsejében. A fruktóz ugyanúgy nem metabolizálódik, mint más ételek, és sokkal nagyobb valószínűséggel tárolódik a májban zsírként. Az orvos megjegyzi, hogy az egészség tekintetében a cukor rosszabb a zsírnál, és ugyanolyan artériás eltömődéssel járhat. Lustig azt is elmondja, hogy a gyümölcsök táplálása azért rendben van, mert rostot is tartalmaz, ami részben blokkolja a szénhidrátok egy részének felszívódását. A cukrok közül a legrosszabbak a fruktóz feldolgozott formái, például a magas fruktóz-kukoricaszirup, Lustig szerint.

A magas vércukor magas testzsírra vezet

Vágott cukor, nem kövér

Tartsd a gyümölcsöt, ásítsd meg a feldolgozott cukrot

A cukor elfedheti az artériáit