A káliumpótló készítmények segítik-e a lábgerincét?

Az American Academy of Orthopedic Surgeons beszámol arról, hogy az elektrolitok, például a kálium hiánya izomgörcsöket okozhat, különösen a lábainál. Ez gyakran fordulhat elő nyáron, amikor a hő hatására só és más ásványi anyagok elveszhetnek verejtékén keresztül. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek elegendő mennyiségű káliumot és egyéb ásványi anyagot kell biztosítania a jó egészség érdekében, de a legtöbb multivitamin és sportital is tartalmaz extra mennyiséget a kimerült ásványok gyors cseréjéhez.

Kálium és izomfunkció

A Linus Pauling Intézet szerint a kálium nagyon különleges szerepet játszik a sejtek elektromos működésében, ami hatással van az izomösszehúzódásokra. A kálium egy elektrolit, vagyis ionokra bomlik, elektromosan töltött részecskék, a szervezet elektromos áramot használ. A kálium a sejtek legelterjedtebb ionja, és a sejtjein kívül nátriumot használ, hogy elektromos és kémiai rendszert hozzon létre a sejtmembránokon keresztül. Ezt a rendszert a membránpotenciálnak nevezik, és ez fontos az izomösszehúzódásban.

Kálium és lábgörcsök

Ha a kálium a sejtjeidben nem megfelelő, akkor megzavarhatja a membránpotenciálot, ami a lábizmokban görcsöket okozhat. A súlyos káliumhiányt hipokalémiának nevezik. A hipokalémia tünetei közé tartoznak az izomgörcsök és a gyengeség, a fáradtság és az abnormális pulzusszám. Káliumhiányt okozhat, ha nem elegendő mennyiségű káliumot fogyaszt az étrendben, azonban az alkoholizmus, a hashártyákkal való visszaélés, az étkezési rendellenességek és a magnéziumhiány szintén hozzájárulhat a szervezet káliumveszteségéhez.

Kezelés

Ha gyakori lábszárbetegségben szenved, enyhe káliumhiány vagy akár hypokalaemia lehet az oka. Győződjön meg róla, hogy legalább 4.700 milligrammot vagy 4.7 gramm káliumot kap naponta. Ha nem kapod ezt az étrenddel, akkor vegyen egy multivitaminot vagy egy specifikus káliumpótlót, hogy növelje a kálium bevitelt és megakadályozza az izomgörcsöket. Ha gyakran gyakorol és gyakorol verejtékezést, akkor magasabb káliumszintet veszíthet el, és kálium-kiegészítőt szeretne megtenni, hogy megakadályozza a lábak görcsökét.

Természetes források és kiegészítők

Természetesen káliumot talál a gyümölcsökben és zöldségekben. Azonban a legelterjedtebb káliumforrások a banán, a burgonya, a szilva, a mazsola és a szilva. A legtöbb multivitamin tartalmaz káliumot, de ez gyakran kisebb mennyiség – gyakran a napi szükségleteinek több mint 2 százaléka. Ha gyanítod, hogy a lábszárgásodat káliumhiány okozza, akkor kaphat egy receptet az orvosától egy magasabb dózisú káliumpótlásnál.