A műanyag vízvezetékek egészségügyi kockázatai

Az 1950-es évek óta műanyag vízvezetékek voltak a választott anyagok a vízvezeték-szerelőkhöz és a házépítőkhöz. Könnyen telepíthető és gazdaságos műanyag csővezetékeket általában PVC-ből, klórozott polivinil-kloridból (CPVC) és polibutilénből (PB) gyártanak. Az ilyen anyagokat érintő biztonsági aggodalmak olyan alternatív anyagok kifejlesztéséhez vezetnek, mint a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) és a térhálósított polietilén (PEX).

Polivinil-klorid

A Journal of Environmental Engineering kiadványában kiderült, hogy az 1977 előtt épített lakásokban a PVC-csövek telepítése során a polivinil-kloridot ivóvízbe engedték, a megengedett maximális szennyezettségi szint felett. A szinteket tesztelték a végtelen csőszakaszokon, ahol a víz stagnál. A tanulmány javasolja kézi vagy automatikus öblítőszelepek beépítését a koncentrációk csökkentése érdekében.

Phthlates

A Centers for Disease Control (CDC) megállapítja, hogy a PVC ftalátokat tartalmaz, amelyek műanyagból leacholhatnak, és állatkísérletekben kimutatták a máj és a reproduktív rendszer károsodásának képességét. A CDC figyelmeztet arra, hogy a rövid távú ftalát-expozíció kis mértékű toxicitást mutat a felnőttek körében, az állatkísérletek azt mutatják, hogy a ftalátok folyamatos expozíciója még kis dózisokban is mérgező. A csecsemők különösen nem kezelik jól a ftalátokat.

Biztonsági szabványok

Az újabb műanyag vízvezeték elemeket jelzik, hogy megfelelnek az ivóvízre vonatkozó jelenlegi szabványoknak. A megfelelő csövet az NSF-PW vagy az NSF-61 kódokkal bélyegezzük, biztosítva, hogy ezek a csövek megfeleljenek az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézetnek (ANSI) az ivóvízzel vagy ivóvízzel szemben. Ez a szabvány értékeli az ivóvízzel érintkező anyagok szennyeződését vagy szennyeződését.

Elıállítás és ártalmatlanítás aggodalmak

A PVC gyártása és ártalmatlanítása jelentős környezeti toxinokat eredményez. A PVC cső fő összetevője a polivinil-klorid, ismert emberi rákkeltő anyagnak minősül. A PVC-gyártásban használt stabilizátorok és lágyítók tartalmazhatnak ólmot vagy más nehézfémeket, és az égetés során – az ártalmatlanítás közös formáját – sósav szabadul fel. A sósav maró hatású és légúti károsodást okozhat. Ez szintén problémát jelent a tüzek építése során, ahol az égési PVC-nek való kitettség veszélyezteti a tűzoltókat.

alternatívák

A Tufts Egyetem Globális Fejlesztési és Környezetvédelmi Intézete szerint az Egyesült Államokban található otthonok 70 százaléka rendelkezik PVC csövekkel. Sok közösség távolodik a PVC csövektől, ezért inkább HDPE vagy PEX használatát választja.