A nátrium-benzoátra vonatkozó tények

A nátrium-benzoát egy tartósítószer, amelyet különböző ételekben, italokban és ízesítőkben találnak. Bár kis adagokban általában biztonságosnak ismerik, a nátrium-benzoát bizonyos körülmények között káros egészségügyi hatásokat okozhat. A nátrium-benzoáttal kapcsolatos tények ismerete lehetővé teszi a kockázatok és előnyök pontosabb felmérését.

felhasználások

A nátrium-benzoát leggyakoribb forrása az élelmiszer, a gyártók tartósítószerként használják a megrongálódás megakadályozására. A nátrium-benzoát leggyakoribb forrása a savanyú termékek, mint a savanyú káposzta, a zselék és a dzsem, a forró mártás és a szóda. Kevésbé gyakori, hogy a nátrium-benzoátot gyógyszerként használják a hiperammonémia kezelésére, amely ritka rendellenesség, amely felesleges mennyiségű ammónia felhalmozódik a vérben. A nátrium-benzoát nyomai bizonyos ételekben és fűszerekben természetesen előfordulnak, beleértve az áfonyát, a fahéjat, az aszalt szilvát és az almát.

Egészségügyi hatások

A nátrium-benzoát mennyisége az élelmiszerekben olyan alacsony, hogy a legtöbb emberben nem okoz jelentős mellékhatásokat. Lenyelés után gyorsan felszívódik és a májban metabolizálódik, mielőtt a vesék kiürülnek. Bár a nátrium-benzoát allergiás reakciót okozhat néhány embernél. A 2007. decemberi “Környezetegészségügyi kilátások” című közlemény szerint a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedő gyermekek hiperaktivitását potenciálisan kiváltó tényezőként is érintették. A nátrium-benzoát önmagában nem okozza a rendellenességet, és több kutatásra van szükség annak meghatározásához, hogy milyen szerepet játszik, ha van ilyen, a rosszindulatú hiperaktivitásban.

Benzol képződés

A benzol egy olyan vegyi anyag, amely összefüggésben van a leukémia és más vérrákok fokozott kockázatával. Bár a nátrium-benzonát nem tartalmaz benzolt, aszkorbinsavval kombinálva benzolt nyújthat. A Szerves Fogyasztók Szövetsége szerint a benzinszintek két és 20 milliárdos rész között találhatók bizonyos nátrium-benzoátot és aszkorbinsavat tartalmazó üdítőitalokban, más néven C-vitaminnak. Az ivóvízzel szembeni benzin biztonságos mennyisége mindössze öt milliárdos, ami A benzol mennyisége egyes üdítőitalokban egészségügyi aggodalomra ad okot.

szempontok

A potenciális mellékhatások ellenére a nátrium-benzoátot az élelmiszerekben legfeljebb 0,1 tömegszázalékban alkalmazzák biztonságosnak. Ha aggodalmaskodik a nátrium-benzoát egészségügyi kockázataival kapcsolatban, ellenőrizze az ételeket és italokat a vásárlás előtt. A benzol expozíciójának csökkentése érdekében kerülje az alkoholmentes italok vásárlását, amelyek összetevőként mind aszkorbinsavat, mind nátrium-benzoátot sorolnak fel.