A st john sörénye a depresszióért dolgozik?

A St. John’s wort egy évelő növény, amelyet az ókori görög idők óta használnak különböző idegrendszeri megbetegedések kezelésére. Napjainkban népszerű táplálékkiegészítő, amelyről úgy gondolják, hogy hasznos lehet bizonyos típusú depresszió kezelésére, azonban ez a vélelem nem ellentmondás. A depresszió súlyos rendellenesség, és a St. John’s wort okozhat mellékhatásokat, ezért fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel a gyógynövény bevétele előtt.

A St. John’s wort számos kémiai vegyületet tartalmaz, és Laura Shane-McWhorter szerint “Gyógynövények és táplálékkiegészítők” című könyvében a hypercin és a hyperforin a két legfontosabb hatóanyag, melyeket a St. John’s wortban találtak depresszió. McWhorter elmagyarázza, hogy a hypercin és a hyperforin segíthet megakadályozni a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin neurotranszmitterek újrafelvételét, amelyek az agyban megtalálható vegyi anyagok, amelyek a depresszióhoz kapcsolódnak. McWhorter azt mondja, hogy annak érdekében, hogy a St. John’s wort kiegészítő hatékony legyen, a címkén 0.3% hypericinnel szabványosítottnak kell lennie.

Számos tudományos tanulmány megerősítette, hogy St.John sertésmasszája antidepresszánsként hasznos, azonban nem feltétlenül hasznos mindenféle depresszió esetén. A depresszió súlyossága a gyógynövény hatékonyságának elsődleges meghatározója. A legtöbb tanulmány azt sugallja, hogy hasznos lehet az enyhe-közepesen súlyos depresszió kezelésére, és a nem súlyos depressziós tünetek kezelésére hatékonyabbnak bizonyult, mint egy placebo. Még ennél is fontosabb, hogy számos tanulmány szerint a gyógynövény ugyanolyan hatásos, mint a hagyományos antidepresszánsok, ugyanolyan előnyökkel jár, mint a Prozac, a paroxetin, a Zoloft, a tofranil és az összes enyhe-közepes depresszióban szenvedő betegeknél kevesebb mellékhatással járó triciklikus antidepresszáns.

A gyógynövény azonban nem csoda gyógyszer, és nem gondolják, hogy sok segítséget jelentene a súlyos depresszióban. A Black Dog Institute vagy a BDI azt állítja, hogy nem valószínű, hogy segítséget jelent a melankolikus vagy biológiai depresszió kezelésében. Továbbá a hatóanyagok ereje nagymértékben eltérhet a kiegészítők között, és a BDI azt állítja, hogy a hatóanyagok adagjának pontos ellenőrzése nem lehetséges. Végül a gyógynövény anti-depresszív hatása nem azonnali, és akár négy hétig is eltarthat a depressziós tünetek csökkentése.

A St. John’s wort gyakran említik az antidepresszánsok jobb alternatívájaként, mivel kevésbé kívánatos mellékhatásokkal jár, bár a gyógynövény nem mentes tőlük. Súlyos érzékenységet okozhat a napfénnyel, az alvászavarokkal, a szédüléssel, a szorongással, a gasztrointesztinális idegességgel és az elvonási tünetekkel. Az is előfordulhat, hogy negatív hatással van bizonyos gyógyszerekre, és a BDI arra figyelmeztet, hogy St. John’s wort nem szabad szedni, ha antidepresszáns gyógyszert szed.

Aktív összetevők

A gyógynövény enyhe depresszió

Nem hasznos a súlyos depresszió miatt

Mellékhatások