A stevia tényei

A Stevia egy évelő cserje (rebaudiana rertoni), amely az Asteraceae család tagja. A növény levelei tartalmaznak egy steviosid nevű vegyszert. Kivonata akár 300-szor is édesebb lehet, mint a hagyományos asztali cukor. Az Egyesült Államok egy kicsit lassan ragaszkodott a stevia-hoz a világ más területeihez képest. Nem volt 2008-ig, hogy az FDA kijelentette, hogy a stevia általában biztonságos élelmiszerek és italok édesítőszerként történő felhasználására.

megművelés

A Stevia termesztése elsősorban Kínában, Japánban, Brazíliában és Paraguayban történik. A Stevia.com szerint Dél-Anglia, Mexikó és Kalifornia is termesztett. A Stevia már ismert Floridából a legdélibb Kanadába terjedő különböző területeken virágzik.

Home Grown

A Stevia egy olyan adaptálható növény, amelyet a földön vagy az erkélyen lévő edényekben lehet termeszteni mindaddig, amíg a napsütés nagy mennyiségű, és a talajba kis mennyiségű talajtakaró kerül. Kertre kész “starter” növényeket javasolnak a stevia magvakról, amelyeket egyes gyógynövényektől és / vagy faiskoláktól vásárolhat.

Hozzávalók

A Stevia levelek tartalmaznak káliumot, cinket, magnéziumot és B3 vitamint. A Mayo Klinika szerint a stevia és más mesterséges édesítőszerek vonzóak lehetnek a cukorbetegek számára, mert az édes ízeket az édes ízűvé teszi anélkül, hogy növelné a vércukorszintet.

felhasználások

A Stevia az USA-ban számos élelmiszer-tételben megtalálható, beleértve az energiatartókat, a cukorkautomatákat, a fehérjeitalokat és néhány teát. A Stevia-t csomagolt édesítőszerként is értékesítik. Japánban a stevia megtalálható a Wrigley rágógumi és a Diet Coke, valamint a szárított zöldségek és tenger gyümölcsei cukrozatlan változataiban.

Mellékhatások

A stevia-hoz kapcsolódó mellékhatások közé tartozik a hányinger, hasi puffadás és gáz. A stevia kivonat nagyon magas szintje csökkentheti a vérnyomást. Néhány ember keserű utóízben észlelhet.

Az USA-ban engedélyezett Stevia és más mesterséges édesítőszerek nem jelentenek egészségügyi kockázatot mérsékelt használat esetén. A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint nincs olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná a korábbi aggályokat, amelyek szerint a mesterséges édesítőszer rákot okozhat. A Mayo Klinika azonban azt ajánlja, hogy a várandós és szoptató nők ne használják a stevia használatát addig, amíg több kutatást nem végeznek. Ezen túlmenően a Mayo Klinika kijelenti, hogy azok, akik vérnyomás vagy cukorbetegség kezelésére használják, a stevia-t “óvatosan” kell használniuk.

Biztonság