A szezámmagok zsírtartalma

A szezámmag rendkívül magas tápanyag-sűrűséget tartalmaz, vagyis kis mennyiségű tápanyagot tartalmaz. A szezámmag tömegének többsége lipid formájában létezik. A lipidek fontos tápanyagok, amelyek energiát szolgáltatnak, elszigetelik az életfontosságú szerveket, tárolják és szállítják a vitaminokat, és elnyomják az éhséget. A szezámmagok nem tartalmaznak transz-zsírt és koleszterint, és a legtöbb zsírtartalma az egészséges, telítetlen fajtának.

1 oz. A pörkölt szezámmagok kiszolgálása 13,61 g zsírt tartalmaz az USDA National Nutrient Database szerint. A zsírnak hozzá kell adnia a teljes kalóriabevitel körülbelül 20-35% -át, és a legtöbb felnőttnek napi 44 és 78 g közötti makronutrient kell. A pörkölt szezámmag ugyanolyan adagolási nagysága a tipikus felnőtt minimális napi zsírszükségletének 31 százalékát teszi ki.

Körülbelül 1,9 g telített zsírt tartalmaz 1 oz. Pirított szezámmag. A telített zsír olyan lipid, amely hidrogénhez kötött szén-monoxid-kötésekből áll. A telített zsírokat számos egészségügyi szervezet, köztük az American Heart Association (AHA) úgy véli, hogy emeli a vér koleszterinszintjét és fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Bár a telített zsír és a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti kapcsolat felmerülhet a vita során, az AHA azt javasolja, hogy a teljes zsír kevesebb, mint 7 százalékát fogyasztja telített forrásokból.

Egy 1 oz. A szezámmagok kiszolgálása 5,14 g egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz. Az egyszeresen telítetlen zsírok tartalmaznak egy kettős kötést a szénláncban, és nem hidrogénnel “telítettek”. Ezek a zsírok egészségesek és csökkenthetik a vér koleszterinszintjét, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A zsírbevitel többségének telítetlen zsírsavakból kell származnia, mint például a telítetlen zsír.

Közel 6 g többszörösen telítetlen zsírok vannak jelen 1 oz. A szezámmag. A többszörösen telítetlen zsírok kettő vagy több kettős kötést tartalmaznak szénláncukban, és nem is telítenek további hidrogénatomokkal. A többszörösen telítetlen zsírokhoz hasonlóan a többszörösen telítetlen zsírok segítik a vér koleszterinszintjének csökkentését. Ezek a zsírok segítik a vércukorszint szabályozását, és csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A többszörösen telítetlen zsírok mellett a többszörösen telítetlen zsíroknak fel kell tüntetni az étkezési zsírbevitelük többségét.

Összes zsírtartalom

Telített zsír

Egyszeresen telítetlen zsír

Többszörösen telítetlen zsír