Az oldható rost megakadályozza a zsírfelszívódást?

Az oldható rost a kétféle rostanyag egyike, amelyet a növényekben találunk. Ellentétben az ellenpárjaival, az oldhatatlan rost, az oldható rost vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy gélszerű székletet hoz létre, amely lassítja az emésztést, és befolyásolja bizonyos tápanyagok felszívódását, beleértve a zsírt is. A kiegyensúlyozott étrend mindkét típusú rost egészséges részét tartalmazza, amely különböző gyümölcsökben, gabonákban és zöldségekben található meg.

Fiber alapok

Az emberek által fogyasztott valamennyi növény tartalmaz oldható rostot és oldhatatlan rostot, bár a legtöbb növény tipikusan több mint egy típust tartalmaz, mint a másik. Az emberi lények nem képesek semmiféle rosttípust megemészteni, ami segít létrehozni egy nagyobb székletet, amely könnyen átjut a béltraktuson keresztül. Az oldhatatlan szálak viszonylag érintetlenek maradnak az emésztési folyamat során, mert nem bomlik le a vízben, ami az egészséges széklet létrehozásához a leghasznosabb száloptikát jelenti. Az oldódó rostok vízben lebomlanak, ami olyan zselatinszékletet eredményez, amely lassabban mozog a belekben, és más tápanyagokkal kötődik ahhoz, hogy ne emésztse vagy felszívódjon a szervezetbe. Ez a kötési folyamat befolyásolja a zsír felszívódását.

Zsírfelszívódás

A 20. század második felében végzett tanulmányok szerint a fogyasztó rostok nem befolyásolják a zsírfelhasználást. Egy ilyen, a “The Journal of Nutrition” című 1992-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy a növekvő szálbevitel növeli a székletben szétforgácsolt zsírt. Ez azért van így, mert az oldható rost az epehólyagokba a vékonybélbe szekretált epesavakhoz kötődik, hogy segítsen a zsír lebontásában. A rost és az epesavak ezután kiürülnek a rendszerből a bélmozgás során. Ez végső soron kevesebb zsírt eredményez abszorbeálva a szervezetben, mivel az epesavak nincsenek jelen a zsír felszívódásának megakadályozására.

További előnyök

Az oldható rostok által létrehozott széklet hatással lehet más tápanyagok felszívódására is, amelyek a legtöbb esetben előnyösek. Például az oldható rostok megakadályozzák a felesleges cukrot és keményítő felszívódását, ami segít a vércukorszint szabályozásában és a koleszterin szabályozásában. Az alacsonyabb koleszterinszint segít megelőzni a stroke-ot és a szívvel kapcsolatos problémákat. A cukorszint csökkenése, más néven glükóz, a vérben elősegíti a cukorbetegség tüneteinek megelőzését és ellenőrzését. A szálak hatással lehetnek hasznos ásványi anyagok, például cink, vas és magnézium felszívódására, de általában nem okoz aggodalomra okot, ha elegendő ásványi anyagot kap az étrendjében. A legtöbb rostban gazdag élelmiszer is magas az ásványianyag-tartalomban.

Fiber ajánlások

A Harvard Közegészségügyi Iskola azt ajánlja, hogy a gyermekek és a felnőttek 20-30 gramm mindkét típusú rostot – általában táplálékszálaknak nevezik, lehetőleg teljes ételek formájában. Az oldható rosttartalom magas a zabpehely, a lencsék, a diófélék, a bab és a gyümölcs, mint az alma és az áfonya. Az oldhatatlan szál gyakoribb a teljes búza és gabonafélék, valamint a barna rizs, hüvelyesek és zöldségek, mint a sárgarépa, a paradicsom és az uborka. A gyümölcshéj is magas az oldhatatlan rostokban. Ha éppen most kezd több rostot hozzáadni a táplálékhoz, fokozatosan növelje a bevitelt addig, amíg el nem éri az ajánlott napi adagot, mivel túl sok rostot ad hozzá túlságosan gyorsan az étrendhez, ez puffadást és gázt eredményezhet. Igyál sok vizet a székrekedés elkerülésére.