Bruttó hematuria testmozgás után

A vizelet vérében a vizeletben – orvosilag hematuria néven említve – egy edzés után rémisztő, de nem mindig okoz gondot, a Capital Nephrology Medical Group szerint. A testmozgás által indukált hematuria oka nem világos, de nem ritka, és általában nem haladja meg néhány napot. Ha két napnál hosszabb ideig vizelete van a vizelettel, vagy gyakorlása után következetesen tapasztalja, forduljon orvosához.

vérvizelés

A hematuria azért fordul elő, mert a húgyúti részei vagy a vesék hagyják, hogy a vérsejtek a vizeletébe kerüljenek. A mikroszkópos hematuria nem látható szabad szemmel, és csak mikroszkóp alatt látható. A bruttó hematuria vér, amit szabad szemmel lát. A brutális hematuria esetén a vizelet rózsaszín, vörös vagy cola színű lesz. A hematuria általában nem fájdalmas, de lehet, ha a vér alvad. Legtöbbször nincs más tünete a hematuria mellett.

Gyakorlással kapcsolatos hematuria

A véres vizelet gyakorlása után gyakorlással kapcsolatos hematuria. Pontos okai nem egyértelműek, de a lehetőségek közé tartoznak a megfelelő folyadékok hiánya, a húgyhólyag trauma vagy a vörösvértestek lebomlása, ami akkor következik be, ha tartós aerob testmozgáson vesz részt. A futók leginkább érintettek, de az intenzív edzésben részt vevők a Capital Nephrology Medical Group szerint tapasztalhatják. A vizeletben a vér csak a gyakorlás eredményeképpen eltűnik 48-72 órán belül.

Szakértői vélemény

Az “Európai Gyógypedagógiai és Foglalkozási Élettani Intézet” 1998. áprilisi számában publikált tanulmány hasonlította össze a hematuria előfordulását azokon az egészséges egészséges egyéneken, akik 60 percig futtak futópadon, 60 percig kerékpároztak, vagy 400 méterre futottak alkalommal. Az a csoport, amelyik a sprintben jelentkezett, a hematuria legmagasabb előfordulási gyakoriságáról számolt be, ami arra késztette a kutatókat, hogy megállapítsák, hogy a testmozgás során a súlyt hordozó intenzitás nagyobb hatással volt, mint a nem súlyos testmozgás időtartamára.

szempontok

Egyes ételek fogyasztása, például cukorrépa, bogyós gyümölcsök és rebarbara, vagy olyan gyógyszerek szedése, mint az aszpirin vagy vényköteles vérhígítók, a vizeletet pirosra fordíthatja. Egyéb okok lehetnek vese- vagy húgyhólyag-fertőzés. Míg a hematuria legtöbb esetben jóindulatú, ez egy esetleges súlyos mögöttes probléma, például vesebetegség vagy rák jele lehet. A Maryland Egyetem Orvosi Egyeteme azt javasolja, hogy konzultáljon orvosával, ha vizeletében vizet tapasztal.