Fejfájás a fizikai aktivitás utáni napon

A rendszeres testmozgás sok egészségügyi előnnyel jár, beleértve az alacsonyabb vérnyomást, a megnövekedett energiát, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Néha azonban az egyének fájdalmas fejfájást fejleszthetnek ki napjainkban a megerőltető edzés után, beleértve a súlyemelést és a nagy intenzitású cardio gyakorlatokat. Különféle megelőző intézkedéseket lehet tenni a testmozgás által kiváltott fejfájások csökkentésére vagy megszüntetésére. Ha a fejfájás idővel romlik vagy más egészségügyi problémákat okoz, előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulnia.

Meghatározás

A fejfájás, amely a terhesség utáni napon fordul elő, exertion fejfájásként ismert. Gyakorlatokat, például úszást, teniszezést, evezést, súlyemelést és magas emelkedési túrákat okoztak fejfájást okozva.

Tünetek

A fejfájást két kategóriába sorolják. A MayoClinic.com kifejti, hogy az elsődleges testmozgás fejfájást a fej mindkét oldalán lüktető fájdalom jellemzi az intenzív testmozgás után. A másodlagos fejfájások ugyanazokkal a tünetekkel járnak, mint az elsődleges fejfájás, de kettős látás, hányás, tudatvesztés és nyaki merevség társulnak, és több napig tarthatnak, mint az elsődleges fejfájás.

Okoz

A túlfeszítés és a megerőltető hatás gyakran okozza a szervezetnek a verejtékezést, dehidrációt okozva. A dehidráció gyakori mellékhatása a fejfájás kialakulása. A magas magasság és az erőfeszítés szintén a fejfájás okozta tényezők, mivel oxigénhiányt okozhatnak a vérben és az izomszövetekben, ami megakadályozza a vér pH-egyensúlyát, például tejsav feleslegét. A MayoClinic.com azt is sugallja, hogy az egyik elmélet a testmozgás fejfájásaihoz kapcsolódik a koponya véredényeinek dilatációjához, ami a koponya túlterhelésével okoz túlzott véráramlást.

Kezelés

A hidratálás kulcsfontosságú a mozgás által kiváltott fejfájások elkerüléséhez. Igyál vizet vizet gyakorolva, különösen akkor, amikor gyakorolsz. Töltse fel az elektrolit tárolásait sportolás után sportolók fogyasztásával. Az összetett szénhidrát ételeit 3-4 órával az étkezés előtt fogyasszon, hogy elegendő energiát biztosítson a munkájához. A testmozgás után enyhíti a fehérjét és a komplex szénhidrátokat, hogy feltöltse az energiatárolókat és szabályozza a szervezet vércukorszintjét. Beszélje meg a fejfájás kezelését az orvosával. Az alkalmankénti fejfájások kialakulásához gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például ibuoprofent vagy indometacint használhatunk, mielőtt kijutnánk.

Megelőzés / Solution

Lehet, hogy csökkentenie kell az edzésprogram intenzitását vagy hosszát. Az EverydayHealth.com azt javasolja, hogy kerülje a nagy hatású edzést, mint a futást vagy a kickboxot, ha hajlamos a fejfájás kifejlődésére, mivel ezek a gyakorlatok növelik a fej, a nyak és a hátfájás stresszét. Könnyebbé válik a magasabb intenzitású edzésekre, ha megfelelően felmelegszik és lelassul az edzés végén megfelelő lehűlési rutinokkal. A Greg Bradley-Popovich, M. és M. Doug McGuff, M.D. Journal of Exercise Physiology című folyóiratban megjelent 2000-es cikk megmagyarázza, hogy a megerőltetett testmozgás helytelen szűkülése egyes személyekben migréneket okozhat.

Ha a fejfájás idővel romlik, vagy szédülést, gyomorbetegségben szenved, vagy akadályozza a napi feladatok elvégzését, fontos, hogy ezt orvosával megbeszéljük. A MayoClinic.com megmagyarázza, hogy a másodlagos fejfájások okozta mögöttes egészségügyi problémák, például tumor, belső vérzés vagy szívbetegség. Az ilyen körülmények súlyos problémát tükrözhetnek, és azonnali orvosi ellátást kell kérni, ha ilyen jellegű fejfájás van.

Figyelem