Folsav és sarlósejtes vérszegénység

A Sarlósejtes vérszegénység a leggyakoribb örökletes vérképzőszervi megbetegedés Amerikában, amely közel kétezer embert érint, 2014-től. A betegség széles körben elterjedt az afrikai-amerikai közösségek körében, valamint a spanyol, a görög, a török, az arab, az indiai, a pakisztáni és a kínai etnikum. A sarlósejtes vérszegénység kezelése magában foglalja a megfelelő tápanyagok, különösen a folsav megszerzését, hogy segítsen kezelni az élethosszig tartó betegség hatásait és szövődményeit.

A sarlósejtes vérszegénység a vörösvérsejtjeit elhomályosítja, így a kerekek helyett félhold alakúvá válik, és hajlamosabbak összefogni az erekben. Ez az élethosszig tartó állapot kevesebb vörösvérsejtet ad, mivel a sarlósejtek gyorsan halnak meg – mindössze 10-20 nap alatt, míg az egészséges vörösvértestek 120 napig élnek. A csontvelő nem tud lépést tartani a szervezet igényeivel, és gyorsan felszívja bizonyos tápanyagokat, hogy új vörösvértesteket hozzon létre. A vérrögök és az alacsony vörösvérsejtszintek fájdalmat, súlyos fertőzést és krónikus vérszegénységet okoznak.

A folinsav és a B-9-vitamin is ismert folinsav alapvető tápanyag, amely segít a vörösvérsejtek termelődésében a csontvelőben. A “Pharmacy and Therapeutics” folyóiratban megjelent 2008-as tanulmány szerint a folsavszint gyorsan csökken a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő betegeknél, mert a vörösvértestek túl gyorsan halnak meg. Az Országos Egészségügyi Intézet azt tanácsolja, hogy a betegségben szenvedő egyéneknek folinsav-kiegészítőkkel kell rendelkezniük.

A folsav fontos vitamin, melynek a napi étrend részét kell képeznie. Ha sarlósejtes vérszegénységben szenved, magasabb dózisokra van szüksége a tápanyaghoz, hogy javuljon a vörösvérsejtszám. Az Észak-Karolinai Egészséges Kezdeményezés Alapítvány 400-1000 mikrogramm folsav napi adagolását javasolja a hiány elkerülésére. Orvosa tanácsot adhat Önnek, hogy mennyi folsavat igényel.

Folsavhiányt okozhat vagy súlyosbíthatja a sarlósejtes anaemia kivételével. A Linus Pauling Intézet megjegyzi, hogy a hiány egy viszonylag gyorsan fejlődhet rossz táplálkozásból vagy betegség vagy fertőzés időszakából. Emellett az alkoholizmus csökkenti a szervezetnek a folsav felszívódására való képességét. Egyéb okok közé tartozik a terhesség, a rák és bizonyos gyógyszerekre adott reakció.

Ha sarlósejtes vérszegénysége van, a napi kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része a tünetek kezelésében és általános egészségi állapotában. Orvosa vagy táplálkozási szakembere a megfelelő táplálkozás mellett folsav-kiegészítést ajánlhat. A Linus Pauling Intézet szerint jó folsavforrások közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, narancslé és a dúsított gabonafélék.

Vörösvérsejt-hatások

Folsavfunkció

Összegek a sarlósejtes anaemia miatt

Egyéb hiányosságok okai

Folsav táplálékforrások