Glutén és gyomorfájdalom

A gluténtartalmú ételek fogyasztása után a gyomorfájdalmak számos dolog következményei lehetnek. Néha ez jelzi a glutén intoleranciát. Más időkben ezek az ételek az emésztési állapot tüneteit is kiválthatják, de ez sokkal inkább az étkezés más anyagaihoz kapcsolódik. Lehet, hogy mellékhatása lehet olyan étellel, amely nem része a normális étrendnek. A megfelelő diagnózis elengedhetetlen a tünetek enyhítéséhez, ezért beszéljen orvosával.

Glutén intolerancia

A glutén intolerancia nem képes a szervezet glutént megemészteni. Bármikor, amikor a lisztérzékeny vagy glutén érzékenységű ember ételt eszik ezzel a fehérjével, amely a legtöbb szemcsében megtalálható, az immunválasz kiváltódik. A szervezet elkezdi felismerni a glutént antigénként, ami antitestek felszabadulását eredményezi, hogy megvédje a testet az anyagtól. Ennek eredményeként tünetek jelentkeznek, beleértve a gyomorfájásokat. Ebben a helyzetben le kell vágnia az összes diétát tartalmazó glutént. Ehhez a reakcióhoz nem áll rendelkezésre gyógyszer.

Irritábilis bél szindróma

A gluténtartalmú ételeket, például a búzát, az árpát, a bulgurát, a rozsot és a tönkölyöt, csak néhányat említenek, és rostokat is tartalmaznak, így a glutén intoleranciát egy másik állapotba keverhetik. Az irritábilis bél szindrómában az étrendi rost gyakran javítja a tüneteket, de nem a fájdalom esetén, magyarázza az Országos Cukorbetegek Intézete, valamint az emésztőrendszer és a vesebetegségek. Valójában a rost növelheti a bélgáz mennyiségét, ami potenciálisan romlik a hasi görcsösség és az IBS-szel kapcsolatos kényelmetlenség. Lehetséges, hogy hasmenést okoz. Ebben a helyzetben fokozatosan vezessenek be rostokat tartalmazó élelmiszereket a táplálékba a tünetek elkerülése érdekében.

Gyulladásos bélbetegség

Az IBS-vel azonos sorrendben követve, a gyulladásos bélbetegség is okozhat problémákat a magas rosttartalmú élelmiszerekben. A gyulladásos bélbetegség olyan rendellenességek csoportja, amelyek a vastagbél belsejében valamilyen gyulladásos szintre utalnak. Bármikor, ha magas rosttartalmú ételeket fogyaszt, ez a makrotápanyag növelheti a bélgázt és kiválthat hasi fájdalmat. Ismét a glutén következtében a gyomorfájdalom téves. Ehelyett lehet a rost. Mint az IBS esetében, lassan vigye vissza a rostot a táplálékba. A glutén intoleranciát gyakran figyelmen kívül hagyják az IBS és a gyulladásos bélbetegség helyén.

Gáz

A MedlinePlus.com szerint a gáznia a lisztérzékenység és a glutén intolerancia gyakori tünete. Azonban a gáz okozhat számos más kérdés is. A magas rosttartalmú ételek, különösen akkor, ha nem része a normális étrendnek, önmagában gáz, puffadás és hasi fájdalomhoz vezethetnek. Ez nagyrészt a rost emésztési folyamatának köszönhető, amely a gyomor-bélrendszer túlnyomó részein átterjed. Amint eljut a vastagbélbe, a baktériumok segítenek megtörni a rostot, és felszabadítják a gázokat, amelyek hozzájárulnak a gyomor diszkomfort érzéséhez. Lehet, hogy nincsenek olyan állapotai, amelyek glutént vagy rostot tartalmaznak.