Halolaj és glükózamin a futók számára

A futás segíthet a szív- és érrendszeri egészségi állapot javításában és a megfelelő időben történő megtartásában, de az idő múlásával a szervezetben úthasználható, és növelheti bizonyos egészségügyi feltételek kockázatát. Bár ezeken a területeken folytatott kutatások még mindig előkészítettek, egyes futók kiegészítőket, például glükózamint és halolajat használnak, hogy javítsák teljesítményüket és minimalizálják a káros hatások kockázatát. Mindig beszéljen orvosával, mielőtt kiegészítené a szokásait, hogy biztonságban legyen az Ön számára.

Csökkent izomfájdalom

A futók néha olyan állapotot tapasztalnak, amelyet késleltetett izomfájdalomnak neveznek, amikor hosszú távon futnak. Ez a fájdalom részben a gyulladáshoz vezethet, így a gyulladáscsökkentő hatású kiegészítők, mint például a halolaj, segíthetnek az ilyen típusú fájdalom csökkentésében, az Open Access Journal of Sports Medicine kiadványában megjelent tanulmány szerint. 2013-ban.

Glükózamin és arthritis

A futók általában nagyobb valószínűséggel szenvednek az ízületi gyulladásban. A PCOM orvosasszisztens hallgatói ösztöndíj weboldalán 2013-ban közzétett szisztematikus áttekintő tanulmány szerint a glükózamin-kiegészítők felvétele késleltetheti az ízületi gyulladásra hajlamos felnőttek térdízület-pótlását.

A fizikai teljesítményre gyakorolt ​​hatás

Bizonyíték a halolaj javítására gyakorolt ​​teljesítmény még mindig előzetes és ellentmondásos. A “Tápanyagok” című, 2013 februárjában közzétett áttekintő cikk megjegyezte, hogy a halolaj javíthatja a teljesítményt az izmok által felvett oxigén mennyiségének növelésével. Azonban a halolajra megfigyelt kedvező hatások nagy része valószínűleg annak tudható be, hogy képes a gyulladás korlátozására és a szükséges gyógyulási időre a testmozgások között.

szempontok

Egyik ilyen kiegészítés sem biztonságos mindenkinek. A glukozamint néha kagylóhéjú állatokból készítik, ezért a kagylóhéjú allergiában szenvedőknek ellenőrizniük kell a forrást, mielőtt kiegészítést használnának. Előfordulhat, hogy bizonyos körülmények rosszabbá válnak, beleértve a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, az asztmát és a cukorbetegséget. Ne használjon glükózamint, ha vérhígítót, cukorbetegség-kezelést vagy acetaminophenet, vagy ha kemoterápiát szed. A halolaj kölcsönhatásba léphet a vérhígítókkal, vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel és a fogamzásgátló tablettákkal, és nem ajánlott cukorbetegek, bipoláris zavarok, depresszió, HIV / AIDS, magas vérnyomás vagy májbetegségben szenvedők számára.