Házi készítésű elektrolit-pótló folyadékok

A hidratált tartózkodás nem csak az, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyaszt, különösen akkor, ha forró, nedves időjárásban izzadt vagy erős munkát végez. Ha izzadt, nem csak a rendszer folyadékát veszíti el, hanem az esszenciális ásványi anyagokat is, az úgynevezett elektrolitokat. Az elveszett folyadék cseréje helyett az elektrolit tartalmát is ki kell cserélni.

Az elektrolitok meghatározása

Az elektrolitok olyan ásványi anyagok, amelyek elektromos töltést hordanak a szervezetében, és megtalálhatók a szervezet folyadékaiban, beleértve a vizeletet, a verejtéket és a vért. Az elektrolitoknak a folyadékokkal kiegyensúlyozott tartása elengedhetetlen a jó testkémia, az egészséges izomtevékenység és más napi fizikai folyamatok szempontjából. Az elektrolitok közé tartoznak a kalcium, a nátrium, a kálium, a foszfát, a magnézium és a klór. Elektrolitokat kap az étrenddel, de olyan esetekben, amikor jelentős rehidratációra van szükséged, a víz, valamint az elektrolit tartalmú italok kulcsfontosságúak.

Só, cukor és víz: Csak az alapok

Az elektrolitokat tartalmazó legalacsonyabb rehidratáló ital vizet, sót és cukrot tartalmaz. Ez a keverék különösen hasznos, mert a száraz összetevők előre csomagolhatók, szükség szerint használva. Az orális rehidratációs megoldás jó hatással van a hasmenés miatt elveszett folyadék cseréjére. A legegyszerűbb kombináció az ivóvíz, amelyet 10-1 arányban cukor és tengeri só kever össze. A cukor helyett természetes édesítőszert, például mézet is használhat. Az italt addig keverjük, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik. Ahhoz, hogy jobban megkóstolhasson, hozzon hozzá egy friss mártott gyümölcsöt, például a banánt vagy a mangót. Friss szeletekbe más gyümölcsöket, például almát, citromot vagy limeset is elhagyhat, hogy finoman ízesítse az italt. Ha gyümölcsöt ad hozzá, tárolja az oldatot a hűtőszekrényben.

Citrus-y alternatíva

A citrus alapú ital jó erőforrás az elektrolitoknak egy erőteljes edzés után, és az enyhén savanyú íz segít maszkolni a sót és a cukrot a folyadékban, így valóban frissítő italt. Használj 1-3 citruslé-arányt – narancs, citrom, mész – ivóvízhez. Adjunk csak egy csipet tengeri sót, és körülbelül 12-szeres mennyiségben cukrot vagy természetes édesítőszert keverjük össze, hogy alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Az ital elkészül, ha a cukor, édesítőszer és a só teljesen feloldódik. Duplázzon vagy hármasra növelje az összegeket, tárolja a hűtőszekrényben egy lezárt edénybe, így szükség esetén készen áll.

A kiszáradás és az alacsony elektrolit tünetei

A kiszáradás jelei közé tartozik az alacsony vérnyomás, a fehér ujjhegyek, a gyors szívverés és a bőr, amely hosszabb időt vesz igénybe, hogy visszatérjen normális alakjához, miután megcsípte. Még akkor is, ha csak izzadt, kiszáradhat, ha nem iszik elegendő folyadékot az elveszett helyettesítésre. A dehidratáció egyéb okai is szükségessé teszik az elektrolit és a folyadék pótlását, beleértve a vesebetegségeket, hasmenést vagy hányást. Az alacsony elektrolitszint tünetei közé tartozik a szédülés, émelygés, fáradtság, izomgörcsök vagy nyaki izmok. Ha ezen tünetek bármelyikét hosszabb ideig tapasztalja, és az elektrolit-gazdag rehidratáció nem enyhíti őket, orvosi kezelést kell kérnie.