Hő és fejfájás

A napsütéses, meleg időjárás kiderül, de – de ez is a fejfájás forrása lehet. A hömpölygő tempókat a hőmérséklet és a páratartalom változása indíthatja el. Azonban a fájdalmas fejfájás a hő okozta betegség tünete lehet. Tudja meg, mit kell tennie, hogy lehűljön, és megnyugtassa a fejét, így elkerülheti a súlyosabb szövődményeket.

Mi okozza a fejfájást

Az elsődleges fejfájás – azok, amelyek nem okoznak egy mögöttes egészségügyi állapotot – akkor következnek be, amikor a fejében lévő idegek és erek összehangolják az agy kémiai aktivitását, ami lüktető templomokat okoz. Az elsődleges fejfájások, mint például a klaszteres fejfájás, a feszültségfejlődés és a migrén, számos életkorához kapcsolódó aktiváló hatással járhatnak, beleértve az alkoholfogyasztást, az alváshiányt és bizonyos esetekben a melegséget. Lehet, hogy rosszabbodik a fejfájás a forró, párás hónapokban – és gyakrabban is kaphatsz. Az Országos Fejfájás Alapítvány által végzett felmérésből kiderült, hogy a krónikus fejfájás vagy migrénes betegek 75 százaléka képtelen élvezni a szabadtéri tevékenységeket a hőmérséklet, a magasság, a vihar és a szél változása miatt. A befolyásoló tényezők közé tartoznak a fényes napfény, az illatosított fényvédő és az étrend változása.

Kimerültség a hőségtől

A fejfájás a hőcsillapításra is jellemző, amelyet a forró hőmérséklet, a magas páratartalom és a túlzott hatás okoz. A lüktető fejfájás mellett egyéb tünetek, például izomgörcsök, gyors pulzus, émelygés és / vagy hányás, fáradtság és hűvös, nyirkos bőr észrevehető, még akkor is, ha napsütésben vagy. A kiszáradás nagy szerepet játszik a hőkibocsátásban. Ha túlmelegedett, akkor nem tud verejtékezni ahhoz, hogy a testhőmérséklete lehűljön. Ha úgy gondolja, hogy hőségben kimerül, akkor hagyja abba, amit csinál, keres árnyékot, igyál vizet vagy sport italt.

Hőguta

A rossz, lüktető fejfájás szintén a hőveszteség tünete, a legveszélyesebb hőbetegség. Hőcsapás akkor jelentkezik, ha teste már nem tud hűlni önmagától. Testhőmérséklete akár 106 fokos fokozatra is emelkedhet, vagy akár 10 percnél is magasabb lehet. Az egyéb figyelemfelkeltő tünetek közé tartozik a forró és száraz bőr – nem szabad izzadni, gyors, erős pulzus, szédülés és / vagy zavartság, émelygés és / vagy hányás, és végül elveszítheti az öntudatot. A hőguta károsodást és halált okozhat.

Mit kell tenni

Ha fejfájást tapasztal, amikor kívül vagy, és a temps magasak, lépjen be egy légkondicionált helyre, vagy menjen vissza valamilyen árnyékos helyre. Feküdj a hátadon, hogy a lábad meg van támasztva, hogy a szív szintje fölött legyen. Igyál nagy mennyiségű vizet vagy sport italt. Kerülje az alkoholos és koffeinmentes italokat, mert ezek kiszáradást okoznak. Ha lehet, hűvös zuhanyt vagy hűvös kádat kell áztatni. Ha túl sok ruhát viselsz, vegyél le felesleges rétegeket. A tünetei egy óra múlva csökkennek, de ha nem, keressenek orvosi kezelést.

Kaphat segítséget

A hőguta okozta fejfájás a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. A hőhullám egyéb tünetei közé tartozik az ájulás, szédülés, forró bőr, izomgörcs vagy gyengeség, sekély légzés és zavartság. Ha van egy barátja vagy családtagja, vigye el a sürgősségi szobába. Ha a sürgősségi szolgálatokat hívják, kérjen valakit, hogy segítsen neked egy hűvös vagy árnyékos területre, miközben arra vár, hogy segítséget kapjon. Ha segíti a hőguta áldozatot, hűtsön le az áldozatot a lehető leggyorsabban. Helyezzük egy kádba hideg vízzel, szivacsot húzzon le vízzel, vagy nedves lapon csomagolja be. Használjon hűtési technikákat addig, amíg a testhőmérséklete 101 és 102 fok között nem csökken, vagy amíg orvosi segítség nem jön.