Hogyan befolyásolja a futás a pulzusszámát?

Mivel a futás egy nagy intenzitású edzés, a pulzusszám jelentősen megnő a stressz során. A futás sebessége és távolsága befolyásolja a pulzusszámot. A pulzusmérő segítségével a célzási zónán belül futhat. A legtöbb pulzusmérő a futáshoz szükségessé teszi a test mellé rendezett mellkasi hevedert, és vezeték nélküli vevőt visel a csuklóján. Ellenőrizze kezelőorvosával, mielőtt új gyakorlatokat próbálna vagy nagyobb intenzitással gyakorolna.

Számítsa ki maximális pulzusszámát, mielőtt elkezdené nyomon követni az előrehaladást futás közben. A férfiak esetében a maximális pulzusszám 220 mínusz az életkor. A nők esetében vonja le a korának 88 százalékát 206-ról. Például egy 40 éves férfi maximális szívfrekvenciája 180, a 40 éves nő pedig maximális szívfrekvenciája 171.

A távolsági futás során a cél pulzusszámának gyakorlása javíthatja az aerob kapacitást és az izomsejt adaptációt. A távfutás 5 mérföldnél hosszabb, és magában foglalja a maximális pulzusszám 70-75 százalékát. Használja ezt a pulzusszámot a helyreállítási napokon vagy az előfelső szintű képzési terv részeként. A laktát küszöb növeléséhez a maximális pulzusszám 80-90% -át futtassa. A laktát küszöbértéke az a szint, amelyen a tejsav felszabadul a véráramba.

A célzott pulzusszám alatt végzett intervallumos edzések során javul a maximális oxigénfogyasztása, növeli a szív kimenetét, fokozza az anaerob állóképességet és növeli a tejsav eltávolításának sebességét a szervezetből. Hosszú 3-5 perc időtartamot a maximális pulzusszám 95 százalékánál kell végezni, rövid pihenőidők között. A 90 másodpercnél rövidebb intervallumokat a maximális pulzusszám 100 százaléka futtathatja, és hosszú pihenőidővel kell rendelkeznie.

Ha új az edzés, ne indítsa el azonnal a maximális pulzusszám 70 százalékát vagy annál nagyobbat. Az American Heart Association azt javasolja, hogy a maximális pulzusszámának 50% -ánál dolgozzon. A hat hónapos rendszeres futás során kényelmesen kényelmesen élvezheti a maximális pulzusszám 85 százalékát. Ne feledje, hogy bizonyos gyógyszerek, például a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az egészségügyi állapot, mint a szívbetegségek, befolyásolhatják a szívritmusátmérőiket.

Max. Pulzusszám

Távolság fut

Futási időközök

szempontok