Hogyan hozzunk létre egy érzékszervi étrendet a tizenévesek számára

Az érzékszervi feldolgozó zavarokkal küzdő tizenévesek (SPD) küzdhetnek akár letargikusak és motiválatlanok, akár hiper, túlzott stimulálással, könnyen irritálódással és képtelenek összpontosítani a feladatra. A szenzoros táplálkozás megteremtésének célja a tizenévesek számára, hogy kifejlesszék az önszabályozó magatartás szokásait és szokásait, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy felnőttként optimálisan működjenek. Egyes foglalkozási terapeuták azt találták, hogy a rendszeres szenzoros táplálkozás után idővel átalakíthatja a gyermek idegrendszerét, hogy teste jobban képes szabályozni magát. Legyen következetes az érzékszervi étrend napi alkalmazásával és az élet minden területén.

Fogd be a tinédzsád azon események és alkalmak azonosításában, amelyek miatt túlterheltnek, ingerlékenynek vagy letargiának érzi magát. A tinédzser egy-két hétig tartsa a naplót, és jegyezze fel saját észrevételeit is. Emlékezzen otthon, iskolába és társadalmakra, amelyek negatív élmények voltak, és megpróbálta azonosítani, hogy mi a kiváltó. Jegyezd meg, milyen tevékenységek segítették őt jobban érzi magát utána. Dolgozzon együtt annak érdekében, hogy azonosítsa azokat a tevékenységeket, amelyek segítenek nyugodtan, jobban irányítani és motiválni.

Fontolja meg a hinta vagy a függőágy megvásárlását vagy felszerelését, vagy a napi használatot a közeli parkban. A mozgással kapcsolatos tevékenységeket úgy találták, hogy csökkentik a stressz-vegyi anyagokat az agyban, és segítenek a tinédzsernek megnyugtatni vagy szervezetten érezni magukat. Trambulinok és hintaszékek is hasznosak.

Tegye a tennivalót súlyos munkájuk során, mint például raking, ásás, fűnyírás és porszívózás, amely nyugtató és szerveződő sajátos befogadást biztosít. A letargikus tini úgy érzi, jobban izgatottak és motiváltak a nehéz izomműködés után. A mély nyomás is hasznos lehet. Néhány tinédzser masszázsra, míg mások vibrációs fogkefe használata után érezni fogják az éberséget. Tervezze meg a legjobb napidíjakat e tevékenységek elvégzéséhez.

Tudja meg, milyen hangok nyugtatják vagy motiválják a tinédzserét. A lágy zenék lejátszása segíthet a tini számára, hogy pihenjen és összpontosítson az iskolában eltöltött kemény nap után, vagy a háttérben lévő természetes zajok lejátszása segíthet neki abban, hogy a házi feladatra összpontosítson. Néhány tinédzser megtalálja a víz funkciójának vagy a halakvárium zajának megnyugtatását, míg a letargikus tizenévesek a popzene hallgatása után energikusnak érzik magukat. Döntse el, hogyan és mikor vegye fel ezeket a hallási tevékenységeket a napi rutinba.

Csökkentse a rendetlenséget, ha a tini könnyedén túlzottan stimulálja és irritálja a rendetlen környezetet. Tartsa tisztán a munkaterületet, és hatékony tárolási lehetőségeket biztosít az írószerek számára. Ne feledje, hogy a színek megnyugtathatják vagy stimulálhatják, ezért a színeket bölcsen használhatja otthonában.

Gondolj a szagokra és az ízekre, amelyeket a te tinédzser hasznosnak talál. Egy halálos tini azt találhatja, hogy a rágó savanyúságok és az erős borsmentességek, vagy a citrusfélék elfogyasztása éberen tartja, míg egy irritált tinédzser megtalálhatja a vanília nyugtató illatát. Segítsetek a tinédzsének, hogy tervezzen hasznos szagokat és ízeket a nap különböző pontjain.

Beszélj a tini iskoláddal. Az iskolai napi rendszeres szenzoros tevékenységek használatával segíteni kell a tinédzsernek, hogy hatékonyabban dolgozzon. Ha a tinédzser iskolája nem győzött meg, kérje meg őket, hogy engedjék meg a próbaidőszaknak, majd értékeljék. Néhány ötlet: a rövid, gyakorlott szünetek megtartása a séta, a nyújtás, a pattanások vagy az ugrócsapágyak használatával, egy audiolejátszó segítségével olyan zenét hallgathat meg, amely megnyugtatja vagy stimulálja a zenét; Amely lehetővé teszi, hogy rágjon egy elfogadható tárgyra. Kísérletezzen az osztálytermi ülőhelyekkel, hogy megtalálja a legmegfelelőbbet.