Hogyan kerülhetem el a rühét, ha mindenkinek megvan?

A rühök olyan bőrbetegség, amelyet a sarcoptes scabei nevű rothasztó atkák okoznak. Ezek az atkák ásják a bőrt, kis, vörös dudorokat okozva a bőrön. A rühösen hihetetlenül kellemetlen, mert súlyos viszketést okoz a beteg számára. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a rüh rendkívül ragályos. A megfelelő óvintézkedések megakadályozhatják az embert, hogy szaruhártyákat kapjon, miután a hozzá legközelebb álló személy összehúzta.

A kéz és a test rendszeresen mossa le meleg vízzel és szappannal, hogy eltávolítsa a bőrrel érintkezésbe kerülő atkákat. A fertőtlenítő szappan segítségével a bőrt megszabadulhat a baktériumoktól.

A fertőzött személy ágyneműit, pizsamáját és ruháit mosd meg meleg, szappanos vízben, javasolja a MayoClinic.com. Ez magában foglalja a diagnózis és kezelés előtti napokban használt összes elemet, valamint a legutóbb használt elemeket. Ezen túlmenően ezeket a tételeket magas hőfokon kell szárítani, hogy elpusztítsanak olyan atkat, amely ezeken a tételeken éltek, miután kapcsolatba lépett a bőrrel. Helyes, hogy a száraz tisztítószereket tisztítsák a száraz tisztítóban, azonban fontos, hogy egy műanyag zacskóba szállítsák őket, és tanácsos a száraz tisztító számára, hogy kapcsolatba kerültek a rühösen fertőzött személyrel.

Megszünteti az atkák nem ruházati elemeit a lakott atkák éhezésében és megölésében. A MayoClinic.com szerint az atkák meghalnak, ha egy hét alatt nem eszik. Helyezzen olyan tárgyakat, mint a párnák vagy töltött állatok egy nagy műanyag zacskóba, és csúsztassa a biztonságos csomót. Tárolja ezeket a táskákat egy offszet helyszínen, például a garázsban, legalább egy hétig, hogy megöli azokat az atkákat, amelyek rájuk esetleg éltek.

Ha lehetséges, kerülje a fertőzött személyekkel való érintkezést. Ezt gyakran nehéz megtenni, ha a családtag vagy a szobatársa összehúzta a rühét. Ha azonban a munkatársa vagy az otthonán kívüli személynek van nyálasodása, a találkozókat vagy találkozásokat korlátozni kell vagy el kell halasztani, amíg a száj teljes mértékben tisztul.