Hogyan kezeli a test cukorral?

A stresszes helyzetek keserű ízűek maradnak. Néhány ember megkísérli csökkenteni ezt a keserűséget édes, cukros ételek fogyasztásával. Míg az alkalmi szelet csokoládé torta nem befolyásolja jelentősen az általános egészségét, a cukorrépa okozhat krónikus cukorfüggőséget, valamint egyéb súlyos testi és lelki egészséggel kapcsolatos aggodalmait. A kísértésnek a cukorvesszőhöz való irányítása mentális és fizikai akaraterősséget igényel.

A cukortermék egy érthető, bár egészségtelen válasz a stresszre és a depresszióra. Donald T. Fullerton a Wisconsini Egyetem Patológiai és Laboratóriumi Orvostudományi Tanszékeiből elmagyarázza, hogy a cukorfogyasztás egy béta-endorfin nevű agy kémiai anyagot bocsát ki. Az agyad általában egy titokzatos edzés során ezt a “jó érzést” kémcsomóvá választja, miután kielégítette a szexet, vagy olyan körülmények között, amelyek örömet okoznak neked. A béta-endorfinek javítják a hangulatot és opiátként hatnak, ami csökkenti a mentális és fizikai fájdalmakat. A Fullerton és kutatócsoportja rágcsálókat tanulmányozott, és arról számolt be, hogy a stressz alatt lévő patkányok kedvelik a cukros ételeket. “Brain Research Bulletin” 1985 júniusában publikálta a tanulmányt.

A cukros élelmiszerek előnyben részesítése végső soron cukorfüggőséghez vezethet, magyarázza Bart Hoebel neuroscientist, a 2006-os princetoni egyetem tanulmányának vezető szerzője a témában. Hoebel úgy véli, hogy nem maga a cukor okozza az addikciót. Ehelyett az agy válik függővé a természetes csecsemők által okozott opiátoktól, éppúgy, ahogyan az ópiumhoz vagy a heroinná válhat. Hoebel és csapata stressz okozta patkányokat, mivel megfosztották ételüket 12 óráig, majd táplálták őket kiegyensúlyozott étellel és cukor-vízzel. Amikor a kutatók eltávolították a cukrot, és egy speciális ópiát blokkoló hatóanyagot adagoltak, a patkányok rázkódtak és a fogak csörömpölnek, ami a függőség visszavonásának gyakori jele.

A túlzott cukorfogyasztás a hasnyálmirigyedet arra készteti, hogy az overdrive-ra lökjön. A hasnyálmirigy ezután elküldi a “tisztítás a véráramlás folyosójában” bejelentést. Ezután a tisztogató személyzet megérkezik és inzulinadagot küld a véráramba egy gyakran hiábavaló kísérletben, hogy feloldja a felesleges glükózszintet. A glükóz egy része az izmokba kerül, ahol energiaforrásként működik. A többi a zsírsejtjeibe kerül, ahol túlzsúfolt. Az overzealous hasnyálmirigy egy agresszív tisztító személyzetet küldhet ki, amely túl sok inzulint oszt el. A felesleges inzulin csökkenti a vércukorszintjét, ami azt kívánja, hogy vágyakozhasson – még találgasson – több cukrot.

A stressz csak egyike a cukortartalomnak. Sheri Barke, a kanyonok kollégiumában bejegyzett dietetikus elmagyarázza, hogy a napi elégtelen kalóriabevitel csökkentheti az energiaszintjét és cukortartalmat okozhat. Az intenzív edzések a megfelelő táplálkozási támogatás nélkül ugyanúgy hatnak a testére. Az elégtelen fehérjefogyasztás egy másik lehetséges bűnös. A fehérje hosszabb ideig emészthető, mint a szénhidrát, és így jobb munkát végez a jóllakottság érzésében. Ezzel szemben a magas szénhidráttartalmú ételek növelik az agykémiai vegyi anyagok szintjét az étkezési sürgetésekkel kapcsolatban.

Az endorfin hatás

függőség

Inzulin termelés

Sugar Binge Triggers