Hogyan kezeli az yasmin policisztás petefészek szindrómát?

A policisztás petefészek-szindrómát (PCOS) nagyméretű, folyadékkal töltött zsákok (ciszták) képződnek a petefészkeken. Ez az állapot meddőséghez, elhízáshoz és abnormális szőrnövekedéshez (hirsuitizmus) is vezethet. A gyógyszereket, beleértve a Yasminot, használhatók a betegség tüneteinek és szövődményeinek kezelésére.

Policisztás ovárium szindróma élettani

A policisztás petefészek-szindróma Luciano Nardo szerint magasabb hormonszinteket eredményez androgéneknek nevezik. Pontosabban, a policisztás petefészek-betegségben szenvedő nők túlzottan magas agyalapi mirigyükben, amely nagy mennyiségű luteinizáló hormont termel. Ez a hormon serkenti a petefészket. Ha feleslegben van jelen, akkor a petefészkekben kialakuló ciszták, valamint az androgének emelkedett szintje, például az ösztrogén keletkezik.

Yasmin azonosítása

Az Yasmin egy általánosan használt orális fogamzásgátló. Ez egy alacsony dózisú etinil-ösztradiolt (ösztrogén szintetikus formáját) és drospirenont, amely a progesztin szintetikus formája. Ezek az orális fogamzásgátlók a szervezet hormonszintjének megváltoztatásával dolgoznak, és ennek eredményeképpen a policisztás petefészek szindróma kezelésében is alkalmazhatók.

Orális fogamzásgátlók és PCOS

Amint azt a Mayo Klinika kifejti, az orális fogamzásgátlók a policisztás petefészek szindróma általánosan alkalmazott kezelése. Az orális fogamzásgátlók (például Yasmin) két különböző gyógyszert alkalmaznak, amelyek gátolják az ösztrogén termelését a szervezetben, blokkolva a luteinizáló hormon hatásait, valamint egy másik fontos hormont, amelyet follikulus-stimuláló hormonnak neveznek. Az ösztrogén termelés gátlása segíti a policisztás petefészek szindróma tüneteinek enyhítését.

A drospirenon egyedi hatásai

Az Yasmin-t gyakran a policisztás petefészek szindróma kezelésére írják fel, mert drospirenont tartalmaz. Egy 2008-as cikk a Therapeutics és a Clinical Risk Management (“Az etinil ösztradiol / drospirenon kombináció alkalmazása policisztás petefészek szindrómában szenvedő betegeknél”) szerint a drospirenon olyan hormon, amely blokkolja az ösztrogén termelését és blokkolja egy másik aldoszteron nevű hormon hatásait. Az aldoszteront a szervezet használta az elektrolitok és a víz egyensúlyának szabályozására. Az etinil-ösztradiol orális fogamzásgátlókban stimulálhatja az aldoszteron termelését, ami a testhez vezethet, és több vizet megtart. A drospirenon segít a mellékhatás ellensúlyozásában.

Yasmin és az inzulinérzékenység

Ugyanez a 2008-as cikk a Terápiás és Klinikai Kockázatkezelésben is foglalkozik a drospirenonnal, mivel az inzulinra vonatkozik. A policisztás petefészek-szindróma 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mert az a szervezet számára kevésbé érzékeny lehet az inzulinra, ami krónikusan emelkedett vércukorszintet eredményez. Az orális fogamzásgátlók néha súlyosbítják ezt a hatást. A cikk azonban megjegyzi, hogy a drospirenon nem tűnik úgy, hogy a betegeket kevésbé érzékenyíti az inzulinra.