Hogyan lehet kiszámítani a labdarúgás birtoklását

A labdarúgás, valamint sok más sportág birtoklása azt a teljes időt jelzi, amelyet egy csapat a birtokában lévő labdával tölt. Ennek eredményeképpen a statisztikára gyakran szükség van arra, hogy nyomon kövessék, mennyi ideig tartanak minden csapat a labdát a játék során. Gyakran előfordul, hogy a nagyobb birtokbavető csapat győzedelmeskedik, mivel hosszabb ideig töltheti el a védekezést.

A birtoklás ideje

A birtoklás időtartamát a labdarúgásban úgy határozzák meg, mint egy teljes időtartamot, amikor egy csapat labdát bűncselekmény alatt tart. Ennek a számnak a kiszámítása közvetlenül függ a labdarúgás és a statisztikák tartásának szintjétől, amely minden játékban megy végbe. A rekreációs bajnokság játékában a birtoklás idejét nem lehet kiszámítani a játék során. A magasabb szintű játékok esetében az eredményjelző mellett egy kézi óra kerül elhelyezésre, amelyet egy helybíró fog ugrani minden egyes alkalommal, amikor a labda megváltozik. A professzionális labdarúgásban egy automatizált számítást vezetnek be a pontosság és a pontosság növelése érdekében.

Kézi óra

Középszintű futballjátékok esetében a birtoklás gyakran egy kézi óra használatával történik. A játék során a játékórákért felelős személynek két sakk-tárcsával és egy gombnyomással kell rendelkeznie. Ha látja a labda módosulását, akkor a megfelelő csapat tárcsa fölött lenyomva tartja a gombokat, és minden begyűjtés során minden egyes tárcsán átüt. Bár ez a számítás meglehetősen pontos birtoklási időt tart, emberi hibának van alávetve, ezért nem használják gyakran szakmai mérkőzéseken.

Automatikus számítás

A magas szintű labdarúgó-mérkőzéseken a birtoklás idejét egy automatikus számítással ábrázoljuk, amely közvetlenül az egyes mérkőzések során végrehajtott passzok számán alapul. Minden egyes átjárót kiszámítunk és közvetlenül ehhez az egyenlethez csatlakoztatjuk. A passzok teljes számát ezután felosztja a játékban lévő összes passzával, hogy százalékos arányban részesüljön. Bár ez nem közvetlenül egy időszámítás, akkor a játék végéig közvetlenül kapcsolódik a csapat birtoklásának időpontjához.

A birtoklás megváltoztatása

A birtoklás megváltoztatása egy labdarúgó mérkőzésen történik, amikor a labdát ellopják egy ellenfél, vagy a labda elhagyja a labdát a másik ellenfélnek. A birtoklás változása mindig a játék hivatalos szabályainak megfelelően történik. Ennek ellenére a játékvezető játékvezetők emberi hibákhoz vezettek, így a kihagyott hívások és a birtoklási hívások megváltoztatását eredményezték, ha nem kellett volna.