Hogyan lehet összehasonlítani a rozsdás ételeket az egészséges ételekkel?

Néhány dolog csak sikoltozni junk. Tudod, hogy a kettős töltött csokoládé-sütemények és a sajtos puffok, amelyek az ujjait narancssárgák foltják, nem jó neked. De nem mindig olyan nyilvánvaló az egészségesebb élelmiszerek azonosítása. Ez egy kicsit nyomozati munkát igényel. A rozsdás ételeknek az egészséges ételekhez való összehasonlítása a tápértékjelölések megértését és megértését, az összetevők azonosítását és az élelmiszerek elkészítésének gondolkodását jelenti.

Olvassa el az élelmiszer táplálkozási címkéjét fentről lefelé.

Tekintse meg a kiszámolt kalóriák számát, és vizsgálja meg a zsíros kalóriák számát. A rozsdás ételek általában adagonként nagy mennyiségű kalóriát szolgáltatnak, a legtöbb kalóriából származó zsír. Az egészséges tápláléknak alacsony a kalória és különösen a zsírszegény kalóriát. Egy 2000 kalóriás étkezésnél napi kevesebb, mint 65 gramm zsírt fogyaszt.

Elemezze az ételt tartalmazó zsírok típusát. A rozsdás ételek általában magasak a rossz zsírokban – transz és telítettek. Az American Heart Association azt javasolja, hogy naponta 2 000 kalóriával naponta fogyasszon kalóriából kevesebb mint 1 százalékát a transzzsírból, vagy kevesebb, mint 2 gramm transzzsírt naponta. Az összes kalóriának kevesebb mint 20 grammja vagy 10 százaléka telített zsírból kell származnia. Az egészséges ételek kevéssé transz-és telített zsírokat tartalmaznak.

Tanulmányozza a koleszterin és a nátrium mennyiségét az élelmiszerben. A 2000 kalóriát tartalmazó napi diétához kevesebb mint 300 milligramm koleszterint és 2400 mg nátriumot kell fogyasztania. Minél magasabb a szám, annál valószínűbb, hogy rozsdás étel.

Olvassa el az étkezési rost, a C-vitamin, az A-vitamin, a kalcium és a vas százalékos napi értékeit. Ezek a jó tápanyagok gyakran hiányoznak vagy alacsonyak a rozsdás ételekben – az ajánlott napi érték kevesebb mint 5 százaléka az adott tápanyag esetében alacsony. Ahhoz, hogy egy táplálékban gazdag élelmiszer legyen, meg kell adnia a tápanyag ajánlott napi értékének legalább 20 százalékát.

Tekintsük az élelmiszer teljes tápanyagtartalmát, például a rostot, kalciumot, vasat és az A és C vitaminokat. Az egészséges tápláléknak nem kell minden ilyen tápanyagban magasnak lennie. A narancs például a C-vitamin napi értékének 130 százaléka, de csak az A-vitamin napi értékének 2 százaléka, és nincs vas. Néhány egészséges táplálék egy csomó tápanyagot biztosít, míg mások kisebb mennyiségű különböző tápanyagot biztosítanak.

Nézze meg a cukortartalmat, és hasonlítsa össze az élelmiszer összetevői listájával. Az olyan ételek, mint a gyümölcs, természetben előforduló cukrok, és a természetben előforduló cukrok nem jelennek meg az összetevők listáján. A rozsdás ételek gyakran nagy mennyiségű hozzáadott cukorral rendelkeznek, amelyet különféle kifejezésekben felsorolnak, beleértve a cukrot, a fruktóz-kukoricaszirupot, a kukoricaszirupot, a maltózt, a dextrótot, a szacharózt, a mézet, a juharszirupot és a gyümölcslé koncentrátumot.

Olvassa el az összetevők listáját. A listában szereplő összetevők sorrendje jelzi, hogy mennyi a termékben. Az első összetevő viszonylag a legtöbb termékből áll, a második felsorolt ​​összetevő a második legtermékenyebb, és így tovább. Ha a cukrot, a sót vagy a zsírt az első összetevők közé sorolja, az egyik fő összetevő az élelmiszerben. A rozsdás ételek gyakran mindhárom esetében magasak.