Hogyan működik a cink-lozenges?

A közönséges megfázás az a túlélő betegség, amelyet a lakosság többsége egy időben tapasztal. A hideg tünetek mind fizikai, mind gazdasági termelékenységet igényelnek. A cink-lozengeket tanulmányozták a közönséges hideghez társuló tünetek rövidítésének kezelésére.

A közös hideg

A közönséges hideg tünetei az orr és a torok vírusos fertőzésének tulajdoníthatók. Bár több mint száz vírusfajta ismerte a hideg kialakulását, a rhinovírus típus gyakran a fő bűnös. Az orr tünetei közé tartozik a torlódás, az orrfolyás és a tüsszentés. Ezen kívül a tünetek közé tartozhat gyengeség, fáradtság, fejfájás, láz, köhögés és torokfájás. A tünetek jellemzően pár nap és néhány hét között tartanak.

Cink

A laboratóriumban a pozitív töltésű ionos cink számos vírusellenes hatást mutatott. Azt javasolták, hogy a cink a vírus proliferációját gátolja a vírus kapszid képződésének gátlásával, amikor a vírus replikálódik. Egy másik elmélet szerint a cink akadályozza a vírus kötődését és a sejtekbe való belépését. Ezenkívül a cink hatással lehet az immunrendszer stimulálására.

Cink-lozenges

A cink-lozengeket úgy tervezték, hogy feloldódjanak a szájban. Fontos, hogy ne rágja vagy lenyelje a cukorkák egészét. Az adott terméktől függően a cukorkacskákat naponta néhány óráig használhatják a megadott maximális napi adagig. A betegeknek ellenőrizniük kell a termék címkézését teljes utasítások és figyelmeztetések használat előtt. Elméletben a cink-laktózok ionizáló cinket szabadítanak fel, mivel feloldódnak. A cink koncentrálódik a torok területére, ahol megzavarhatja a vírus replikációját és a vírusnak a felső légutak más területeire történő migrációját.

A cink hatékonysága

Bár a betegeken végzett klinikai vizsgálatok ellentmondásos eredményeket produkáltak, vannak adatok arra vonatkozóan, hogy a cink lecsökkenheti a megfázás időtartamát. A “Belső Orvosok Annals” című tanulmányában, egy Sherif B. Mossad és munkatársai 1996-ban készített tanulmány szerint a hideg tünetek teljes felbontása 4.4 nap alatt történt a cink paszta cukorbetegeknél, szemben a placebóval kezelt betegek 7,6 napjával. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a cink-laktózok lerövidítik a hideg időtartamát. Vannak olyan bizonyítékok is, amelyek azt sugallják, hogy a cink-acetátot vagy cink-glükonátot tartalmazó cukorkák nagyobb mennyiségű ionizált cinket eredményeznek, mint más cinkkomplexek.

Cink biztonsága

Bár a cink-laktózok általában biztonságosak, óvatosság szükséges a gyermekek és a fulladás kockázatának kitett személyek számára. A cink-lozengeket általában csak 12 évesnél idősebb személyek használják. A betegek ne lépjék túl a termék címkéjén javasolt ajánlott maximális mennyiséget. Ha a hideg tünetek több mint 10 napig fennállnak, vegye fel a kapcsolatot orvosával.