Hogyan szervezet felszívja a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket?

Az emésztőrendszer naponta számos különböző élelmiszer-összetevőt dolgoz fel számos enzim és emésztőrendszer felhasználásával. A szénhidrátok, zsírok és fehérjék az emésztőrendszerben különböző ütemben haladnak keresztül, egyedi összetevőkre bomlanak és felszívódnak a szervezetbe üzemanyagként, illetve az izmok, csontok és szervek javításához és építéséhez.

Szénhidrát

A szénhidrát a szájban megemészteni kezd, ahol a nyál enzimjei összetett molekulákat szétbontanak egyszerűbb cukrokká. A felszívódott szénhidrát a nyelőcsőn és a gyomoron átmenjen a kis emésztéssel. A vékonybélben a legegyszerűbb cukormolekulákba bomlanak, amelyeket ezután a vékonybél falaiba szívják át a véráramba, és a testet üzemanyagként használják fel, vagy később felhasználják a májban való tárolásra. A rost, az emészthetetlen cellás falak, amelyek a szénhidrát ételekben megtalálhatók, mint például a bab, a barna rizs és a teljes búza, átjutnak az emésztőrendszeren keresztül, lényegében el nem oltott formában.

fehérjék

A fehérjét húsban, tojásban, tejtermékekben és babban találják, és a szervezet használja az izom és a szervek építésére. A fehérje molekulák meglehetősen nagyok. A rágás segíti a fehérjék lebontását kisebb részecskékre az emésztésre. A kémiai fehérje emésztése megindul a gyomorban, ahol az enzimek elkezdenek enyhíteni a fehérjemolekulákat. Számos enzim, ideértve a hasnyálmirigy-anyagokat is, majd a vékonybélben lebontja a fehérjét a komponens aminosavaiba. Az aminosavak abszorbeálódnak a vékonybél falán keresztül a véráramba, és eloszlanak az egész testben a sérülések javítása és a haldokló sejtek helyettesítésére.

Fats

A zsírok és olajok nem könnyen oldódnak bele a bélrendszer vizes emésztőnedvébe. A máj által termelt és az epehólyagban tárolt malac a víz és a zsír molekuláihoz köthető. A Bile az emésztőrendszerben lévő zsírcsoportokat kisebb emulgeált részecskékké szünteti meg, ahol a lipáz, egy zsíros emésztő enzim le tudja bontani. A lebontott zsírrészecskék – a zsírsavak és a koleszterin – a bélfalon keresztül szívódik fel a véráramba, ahol a hüvelyben felhalmozódnak, majd a szervezetben tárolt zsírtartalmú területeken tárolják és felhasználják az üzemanyagot, amikor szükséges.

Vitaminok

Mivel az ételeket emésztő lékkel bontják le, a belek a szükséges vitaminokat is felszívják különböző testfunkciókban való felhasználásra, a gyulladástól és az idegkárosodások javításáért. A vízben oldódó vitaminok, mint például a B-komplex és a C-vitamin csak a bélfalon keresztül abszorbeálódnak annyira, hogy a szervezetnek azonnal szüksége van rájuk, minden felesleg kiürül a vizeletbe, és naponta új mennyiségeket kell fogyasztani az optimális Egészség. A zsírban oldódó vitaminok, mint például az A, D, E és K abszorbeálódik a bélfalon, és tárolják a májban, zsírszövetben vagy testzsírban, szükség esetén.