Magas a káliumszint a vizeletben

A kálium egy elektrolit, amelyet a szervezetnek szüksége van a jó egészségre. A kálium egyensúlyát a szervezetben szabályozza a vizelettel való kiválasztódás. Fontos a helyes elektrolit egyensúly fenntartása a szervezetben, mert az elektrolitok segítik a szervezet izomerejét, vérkémiai és egyéb fontos folyamatait a Nemzeti Egészségügyi Intézetek szerint. A kálium kritikus fontosságú az ideg- és izomsejtek megfelelő működéséhez, beleértve a szívében lévő izomsejteket is, a Mayo Klinika szerint.

Folyamat

Az orvosok meghatározzák a kálium mennyiségét a vizeletben egy 24 órás vizeletmintával. A vizeletet egy speciális tartályba gyűjted teljes napra. Ha a normál tartományban van, naponta 25-120 milliekvivalens káliumot tartalmaz. Nagy mennyiségű kálium táplálkozás nagy mennyiségű vizeletet okozhat, de bizonyos NIH szerint bizonyos egészségügyi feltételek vagy gyógyszerek is előfordulhatnak.

Jelentőség

A vizelethajtás miatt káliumot kiválthat vizeletében, ami a Merck szerint alacsony káliumszintet eredményezhet a szervezetben. A hányás az NIH szerint több káliumot is kiválthat. Ha túl sok káliumot választ ki, zavartságot, fáradtságot, izomgyengeséget és görcsöket szenvedhet. Azonban a túl sok kálium a szervezetben is veszélyes. Az első tünete lehet abnormális szívritmus. A túl sok káliumot leggyakrabban veseelégtelenség vagy gyógyszerek okozzák, amelyek csökkentik az elektrolit mennyiségét, amelyet a vesék választanak ki. Ilyen gyógyszerek közé tartoznak az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) inhibitorok és a diuretikus spironolakton.

Hatások

A diuretikumok mellett bizonyos egyéb gyógyszerek, tartósítószerek és gyógynövények is kiválthatják a vizeletben a káliumszint magasabb szintjét. Ide tartoznak Frances Talaska Fischbach és Marshall Barnett Dunning, a “A Laboratóriumi és Diagnosztikai Vizsgálatok Kézikönyvének” szerzői szerint. Ezek közé tartozik az édesgyökér, a szulfátok, a penicillin, a kortizon, a tiazidok, a karbenicillin és az etilén-diamin-tetraecetsav antikoaguláns.

Figyelem

Ha cukorbeteg acidózist vagy más típusú metabolikus acidózist szedel, akkor a NIH szerint a vénába magas a káliumszint. Ez azért van így, mert a kálium tárolók az acidózis során kimerültek, majd a vizeletben kiválasztódnak, a Paul G. Barash és munkatársai “Clinical Anesthesia” szerint. Valószínűsíthető, hogy a vizeletben magas a káliumszint, ha étvágya van, mint például anorexia vagy bulimia, az NIH szerint. A húgyhólyag káliumszintje fokozódik az éhezés idején, Fischbach és Dunning szerint.

Szakértői Insight

A vizeletben a magas káliumszintet Cushing-szindróma vagy hiperaldoszteronizmusa okozhatja, bár ezek az NIH szerint ritkák. A Cushing-szindróma olyan rendellenesség, amely akkor fordulhat elő, ha szteroid hormonokat szed, vagy ha a szervezetet egyébként magas a hormon kortizol szintje. Felső testfelhalmozódást, hold arcot, lassú növekedési arányt okozhat gyermekekben, pattanások, csontfájdalmak, felesleges arcszőrzet a nőkben és a férfiaknál a termékenység csökkenése. A hiperaldoszteronizmus akkor fordul elő, amikor a szervezet mellékveséje túl sok hormonot szabadít fel az aldoszteronról. A tünetek közé tartozik a fáradtság, magas vérnyomás, fejfájás, gyenge izmok, zsibbadás és intermittáló bénulás, az NIH szerint. Az akut tubuláris nekrózisnak nevezett vesebetegség nagy káliumszintet eredményezhet vizeletében. Ez a rendellenesség veseelégtelenséghez vezethet.

Ha túl sok káliumot választ ki, valószínűleg káliumpótlással kezelik, vagy a Merck szerint magas káliumtartalmú ételeket fogyasztanak. Ha olyan vízhajtót használ, amely a vizelettel kiválasztja a káliumot, kaphat más típusú vizeletet, amely csökkenti az elválasztott mennyiséget, amelyet káliummegtakarító vízhajtóként említenek.

Megelőzés / Solution