Mennyi a nátrium a gatorade-ban?

A fizikai aktivitás vagy a hő hatására kialakuló izzadás súlyos problémákat okozhat a kiszáradás és az elektrolitvesztés következtében. Az elektrolitok, a szervezetnek a megfelelő működéshez szükséges sói közé tartozik a nátrium, a klorid és a kálium. Az elektrolitok és folyadékok megfelelő egyensúlya nélkül izomgörcsök, hányinger, hányás, kóma és akár halál is tapasztalható. A Gatorade segít a folyadék és az elektrolit veszteségének cseréjében. A Gatorade-nál a nátrium nem csak a megfelelő vérmennyiség fenntartását segíti elő, hanem tartósítószerként is működik.

A nátrium elvesztése

Amikor izzad a gyakorlat alatt, elveszíti a nátriumot, 900-1400 mg nátriumot literenként izzadni. Ez problémás lehet, mivel a nátrium segít megőrizni a megfelelő vérnyomást és térfogatot. Bár az egészségügyi szakemberek gyakran beszélnek a magas nátriumfelvétel veszélyeiről, az alacsony nátriumszint, más néven hyponatraemia is ugyanolyan veszélyes lehet. A Gatorade körülbelül 450 mg nátriumot tartalmaz literenként, vagy körülbelül 110 mg / csésze. Egy liter Gatorade fogyasztása helyettesítheti a nátriumot, amely körülbelül egy liter izzadságban veszít.

Gyors rehidráció

A nátrium és más sótartalmú folyadékok bevétele a szervezetbe növeli a vízbevitelét, hasonlóan a sós étkezéshez, és utána nagyon szomjas érzés. Az edzés során elvesztett folyadékok gyors feltöltéséhez, a verejtékezés miatt a nátrium és más sók a Gatorade-ban elősegítik a gyors rehidratációt úgy, hogy a testet szomjasnak érezzük, és ösztönözzük a folyamatos folyadékfogyasztást. A Gatorade szerint a víz, a koffein vagy a diétás italoktól eltérően a Gatorade-nál a nátrium segít fenntartani a testnedveket anélkül, hogy a vizeletvesztést növelné a vizeletürítés.

Gatorade típusú nátrium

A Gatorade kétféle nátriumot tartalmaz: nátrium-citrátot és nátrium-kloridot. A nátrium-citrát szabályozza a kenhetőséget, de csak egy kis frakciót, körülbelül 1 százalékot képvisel az össztérfogatban. A legtöbb Gatorade-nátrium nátrium-kloridból vagy asztali sóból származik. A nátrium-klorid mind a nátriumot, mind a kloridot, a Gatorade három helyettesítését célzó három fő elektrolit közül kettőt jelent, a harmadik pedig a kálium.

Konzerváló

Míg a Gatorade-i nátrium-klorid lényeges folyadékot és elektrolit feltöltést biztosít, tartósítószerként is működik. A legtöbb baktérium olyan környezetben él, ahol a sejten kívüli víz koncentrációja nagyobb, mint a sejtben lévő víz koncentrációja. Amikor a baktériumsejt körül lévő külső környezet sós, a sejt belsejében lévő víz hajlamos mozogni az ozmózis folyamán. Ezáltal a baktériumsejtek dehidrálódnak és meghalnak. Ezért a magas nátriumszint segít megakadályozni a mikroorganizmusok növekedését a Gatorade-ban.

A nátrium ivóvíz összehasonlítása

A Gatorade kétszer annyi nátriumot tartalmaz, mint a többi sportital, például a Powerade és az Allsport Sports Drinks, amelyek mindegyike 55 mg nátriumot tartalmaz csészénként. A szokásos és étkezési szódák tipikusan 50-60 mg nátriumot tartalmaznak csészénként. A kávé körülbelül 5 mg nátriumot tartalmaz poháronként és a víz körülbelül 2 mg nátriumot tartalmaz csészénként a víz forrásától függően. A tejben lévő nátrium mennyisége a tej típusától függ, a nem zsíros vagy sovány tej 130 mg / csésze, míg az író körülbelül 260 mg nátriumot tartalmaz poháronként. A paradicsom és egyéb zöldséglevek 650 mg és 675 mg nátriumot tartalmazhatnak egy csészénként.