Mennyi mennyiségű d3-vitamin-kiegészítést kaphat a szervezet egyszerre?

A szervezet képes elnyelni annyi D3-vitamint, amennyit fogyaszthat a kiegészítő formájában. Ezen túlmenően túl sokat tehet fel, és nem tudja használni mindezt. Ha túl sok, akkor a toxicitás következhet be. A máj megváltoztatja a D vitamint, a forrástól függetlenül, kalcitriolra, egy pormintóra, amelyet a májban és a testzsírban tárolnak addig, amíg szükség van rá. Ha elfogy a tárhely, a felesleg felszabadul a vérbe, és túlterheli a rendszert.

Sok vízoldható vitamin, például C-vitamin gyorsan felszabadul a szervezetben, amikor felszívta az összeset. A felesleg kiválasztódik a vizelettel és a székletben. Természetesen túladagolás lehetséges, de a vízben oldódó vitaminok ritka a tényleges toxicitás. Az A és D vitaminok zsírban oldódnak, és mérgező szintre képesek felszaporítani, ha túlságosan nagy mennyiségben vesznek fel, különösen az idő múlásával.

A D-vitamin toxicitásának első jele a kalcium szintjének emelkedése a vérben és a vizeletben. A MayoClinic.com kijelenti, hogy ez a felesleges vér kalcium a következő tüneteket okozhatja: “Émelygés, hányás, rossz étvágy, székrekedés, gyengeség, zavartság, szívritmuszavarok és vesekő.” Ezek súlyos következményekkel járnak, és nem szabad kockáztatnia őket kísérletezéssel A D3-vitamin-kiegészítők megadosisával.

A toxicitás nem fordul elő, ha a vitaminot a bőrön szintetizálják a napfény hatásának. A szervezetnek visszajelzési rendszere van a bőr D-vitamin-termelésének növelésére és csökkentésére. Mivel a természetes rendszer a bőrön és a napfelületen keresztül változik, testét úgy alakították ki, hogy a D-vitamint tárolja, és ez biztonságosan, ésszerű mennyiségben is megtehető. Ennek ellenére a D-vitamin-hiány gyakori és komoly következményekkel jár.

Az ajánlott D3-vitamin kiegészítésként napi 1000 nemzetközi egységre számíthat. Naponta vagy nagyobb heti adagként akár 7000 NE-t, vagy havi 28.000 NE-t vehetsz. A vitamin felszívódik és felhasználásra kerül. Ha az optimális szintre törekszik, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ellenőrizze a D-vitamin szintjét. A legjobb egészségi állapot elérése a magas normál tartományban van. Ha hiányos vagy, az orvos segíthet a dózis módosításában, hogy elérje és fenntartsa a kritikus vitamin optimális szintjét.

Mérgező szintek

A toxicitás tünetei

A D3-vitamin tárolása

A D3-vitamin biztonságos dózisa