Tüdő tuberkulózisra szánt élelmiszerek

A tüdő tuberkulózis a Mycobacterium tuberculosis által okozott légúti fertőzés. A fertőzés személyről emberre terjedhet köhögés, tüsszögés vagy akár beszélgetés közben. Az aktív betegség tünetei közé tartozik a köhögés, a köpet köhögése, éjszakai izzadás, fáradtság és súlyos fogyás. Nincsenek konkrét útmutatások a táplálkozási javaslatokra vonatkozóan ezeknek a betegeknek. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) beszámol a tuberkulózisban szenvedő betegek hiányosságairól, beleértve az energiafogyasztást, a fehérjék, a vitaminok és a nyomelemek csökkent szintjét.

Az alulterhelés miatt a tuberkulózisra érzékenyebbé válik, az “International Journal of Tuberculosis és Tüdőbetegség” című 2010. novemberi számában. Az “American Journal of Clinical Nutrition” 2004. augusztusi számában véletlen besorolásos vizsgálat tárgyalja azt a kérdést, hogy mennyire fontos a tuberkulózis kezelésében az energiabevitel. A betegek két csoportja ugyanazon a kalóriabevitellel rendelkezett a kezelés alatt. Az egyik csoportban további 600-900 kilokalóriát kaptak a kiindulási érték fölött. Hat hetes tuberkulózis elleni kezelés után a csoportokat összehasonlították. Az eredmények azt mutatták, hogy az energia kiegészítőkben részesülő betegek jobb fizikai állapotban voltak, mint a másik csoport, jelezve, hogy az ételeinek elegendő mennyiségű kalóriát kell biztosítani a testtípus és a tevékenység számára. Úgy tűnik, hogy a fokozott kalóriabevitel előnyös, míg az immunrendszer reagál a fertőzésre.

A USAID arról számol be, hogy a tuberkulózisban szenvedő betegek gyakran alacsony fehérjével rendelkeznek. Naponta kb. 0,8-1,5 g fehérjét kell fogyasztania testsúlyonkénti testsúlyonként, korától, nemétől és terhességétől függően. A hús, a hal, a tojás, a tej, a sajt és a joghurt tartalmaz minden esszenciális aminosavat. Más fehérje gazdag élelmiszerek, mint a hüvelyesek, gabonafélék, diófélék, magvak és zöldségek is nagyon hasznosak, azonban hiányozhatnak az egy vagy több nélkülözhetetlen aminosav.

A USAID jelentése szerint az A, B-6, C és D vitaminok hiányosságai gyakoriak a tuberkulózisban szenvedő betegeknél. Az A-vitamin olyan élelmiszerekben található, mint a máj, a sárgarépa, a spenót, az édesburgonya, a mangó, a zöld leveles zöldségek és a tojás. Az Isoniazid, a fő szárú tuberkulózis elleni protokollokban használt gyógyszer B-6 hiányt okozhat. A B-6-vitamin tabletta szokásos adagolása az izoniazid indukálta perifériás neuropathia kezelésében megelőzheti a hiányosságot. A B-6 vitamin is megtalálható gabonafélékben, burgonyában, banánban, babban vagy csirkében. A C-vitamint citrusfélékből, például narancsból vagy grapefruitból kaphatjuk. Jó források is kivi, szamóca, sárgadinnye vagy zöldség, például vörös és zöldpaprika, brokkoli vagy paradicsom. A D-vitamin egyik fontos forrása a hal, beleértve a lazacot, a makréla és a harcsa. A “belső orvoslás” 2005. novemberi számában megjegyzendő, hogy a hisztamin mérgezésének elkerülése érdekében kerülni kell a magas mennyiségű hisztamin tartalmú halakat, például a skipjackot és a Sardinella Amblygaster-et. További D-vitamin források közé tartoznak a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például a tej, a gabonafélék és a gyümölcslé. A D-vitamin egyéb forrásai közé tartozik a marhahús, a tojássárgája és a gomba.

A cink, a szelén és a vas szérumszintjének csökkenése a tuberkulózisban is előfordul. A cinkben és a vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a puhatestű-osztrigák, a gabonafélék, a bab, a pulyka vagy a marhahús. Ami a szelént illeti, magasak a brazil diófélék. A szelén további közös forrása a kenyér és a hús.

Energiabevitel

Fehérje

Vitaminok

Nyomelemek